Top posts

Featured Posts

Calon SAPP mendapat sambutan hangat

Chong Pit Fah disambut mesra seorang penjaja
kuih muih di Pasar Lido.
KOTA KINABALU, 22 April 2013: Calon Parti Maju Sabah (SAPP) bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kepayan, Chong Pit Fah, diberi sambutan hangat apabila melakukan lawatan ke Lido di sini.

Pit Fah selaku Ketua Penerangan SAPP turut mendengar keluhan daripada penduduk setempat serta para penjaja di Pasar Lido berkenaan pelbagai masalah di kawasan DUN Kepayan yang masih belum dapat diselesaikan sehingga ke hari ini.

“Rata-rata mereka inginkan perubahan. Saya difahamkan bahawa banyak masalah di DUN Kepayan masih tidak selesai sejak sekian lama.
“Antara masalah utama yang mereka utarakan ialah kos hidup semakin meningkat, harga barang sentiasa naik, kehadiran ramai pendatang asing tanpa izin (PATI), keadaan jalan raya yang masih tidak baik, sistem perparitan kurang sempurna dan banyak lagi,” katanya.

Pit Fah berkata, SAPP berupaya kurangkan kos hidup dan harga barangan apabila mengambil alih Kerajaan Sabah selepas memenangi pilihan raya umum kali ke-13 ini kerana dengan kuasa autonomi segala dasar seperti Kabotaj yang menjadi punca kepada kenaikan kos akan dihapuskan dengan serta merta.


Chong Pit Fah (kanan) diiringi Presiden SAPP Datuk Seri
Panglima Yong Teck Lee dan Datin Stella Yong beramah
mesra dengan seorang penjaja udang di Pasar Lido.
Katanya, masalah PATI boleh diselesaikan melalui pengeluaran Kad Pengenalan Sabah (Sabah IC) kerana dengan kuasa autonomi Kerajaan SAPP Sabah mempunyai kuasa memberi kad pengenalan seperti itu kepada rakyat.

Beliau berkata, pemegang Kad Pengenalan Sabah merupakan rakyat tulin Sabah manakala mereka yang hanya mempunyai MyKad tanpa Sabah IC merupakan rakyat Malaysia dari negeri lain atau pendatang asing yang mendapat kad pengenalan melalui saluran meragukan.
Chong Pit Fah memberi penerangan kepada para
penduduk Lido tentang perjuangan SAPP.
Pit Fah seterusnya berkata, masalah jalan raya, sistem perparitan dan beberapa perkara kecil lain boleh diselesaikan melalui pentadbiran cekap yang bakal diamalkan Kerajaan SAPP Sabah.

Lawatan Pit Fah ke Lido diiringi Presiden SAPP Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee yang turut bertanding bagi DUN Likas, Datin Stella Yong (isteri Yong), Datuk Richard Yong (calon SAPP bagi DUN Tanjung Aru), Datuk Wong Yit Ming (calon SAPP bagi DUN Api-Api), Melanie Chia (Calon SAPP bagi DUN Luyang) dan beberapa pemimpin parti.

53 comments:

 1. sudah dekat2 pilihanraya, barulah nampak pemimpin2 sapp masuk kedai, restoran dan pasar.. kalau beginilah sapp, jangan mimpi la boleh menang..

  ReplyDelete
  Replies
  1. BEE-END pun apa kurangnya..INI KALI LAH!!

   Delete
  2. Hah sekadar pasar apa kes? Masuk pedalaman ba ging baru nampak kesengsaraan penduduk

   Delete
  3. Dapat sambutan hangat ka tidak, itu semua dapat disimpulkan lepas PRU nanti.

   Delete
 2. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  SECARA simbolik nama pakatan pembangkang amat idealistik. Gah namanya tetapi hakikatnya seperti 'gong', kosong di dalamnya, hanya gema sahaja boleh didengar hingga berkilometer jaraknya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, you got it right buddy. They are just tail-ess leaders who claimed to fight for our rights yet that's all for them!

   Delete
 3. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  Maksud pakatan adalah berpakat dan dalam dimensi politik pembangkang, ia merupakan kerjasama untuk menumbangkan Barisan Nasional (BN). Resepinya amat mudah, jika berlawan jangan sesekali meletakkan semua calon mereka dalam satu kawasan untuk menumbangkan wakil BN.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harus apakah cara bagi mereka ? Cabut lari jadi katak lompat parti. Pas tu bikin cerita

   Delete
 4. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  Semua maklum ia bukannya strategi bijak kerana sudah semestinya yang akan mendapat nikmat kemenangan ialah BN. Dalam situasi itu, pengundi yang cenderung berpihak kepada pembangkang akan berada dalam situasi was-was, siapakah yang akan diberikan satu undi itu.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Chong never known his fate and he is facing his own real enemy now and forever.

   Delete
 5. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  Di Sabah, terdapat 25 kawasan Parlimen dan 60 Dewan Undangan Negeri, (DUN) hampir dua pertiga daripadanya ditandingi secara bertindih antara pembangkang seperti Pas, PKR, DAP, Parti Maju Sabah (SAPP), Parti Reformasi Negeri Sabah (Star) dan beberapa lagi calon yang kecewa kerana nama 'tidak naik' atas tiket Bebas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Semoga mereka sedar agar perjuangan mereka di SAPP hanya omong kosong dan sia2 sahaja

   Delete
 6. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  Pelbagai resolusi dan deklarasi sebelum ini untuk memastikan pertandingan satu lawan satu antara pembangkang dan BN hanya tinggal sekadar catatan atas kertas cadangan, semuanya tidak berjaya. Bukan salah mereka tetapi salah BN!, pasti ada orang-orang BN yang menggagalkan usaha itu!.

  ReplyDelete
  Replies
  1. None of it is truly for the people

   Delete
 7. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  Adakah ini menunjukkan kesepakatan?. Bayangkan untuk meletakkan calon pun tiada kesepakatan, apa pula ceritanya jika ditakdirkan mendapat mandat. Tidak mustahil Sabah akan jadi kelam kabut, bercampur-baur hinggakan langsung menjadi tidak lazat untuk dimakan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Slogan saja yang berkumandang tapi untuk diri sendiri juga pun

   Delete
 8. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  Satu kapal tidak boleh sesekali mempunyai ramai nakhoda, begitu juga dalam peperangan tidak boleh sama sekali mempunyai ramai panglima untuk mengeluarkan arahan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tamaha punya pasal kejatuhan SAS harus salahkan yong semuanya

   Delete
 9. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  Kepada rakyat, buatlah pilihan bijaksana, nilailah apa yang sedang melanda pembangkang Sabah, adakah mereka ini akan dijadikan pemimpin. Masalah antara mereka pun gagal diatasi, inikan pula masalah rakyat yang semestinya pelbagai ragam.

  ReplyDelete
 10. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  Semalam, proses penamaan calon di 25 pusat seluruh negeri berjalan lancar tanpa sebarang insiden tidak diingini termasuk kawasan bergolak akibat pencerobohan kumpulan pengganas Kiram di Lahad Datu dan Semporna. Semua penyokong parti kerajaan dan pembangkang rata-rata menunjukkan budi pekerti cemerlang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. There is a blast in KL and killed 2 people.

   Delete
 11. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  Secara keseluruhan, terdapat 357 calon bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) mewakili BN dan parti-parti lain di DUN dan Parlimen, iaitu 262 calon di DUN dan 95 bagi Parlimen.

  ReplyDelete
 12. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  Bermakna daripada daripada jumlah itu, hanya 85 sahaja bakal bergelar Yang Berhormat, manakala bakinya, 272 calon lagi bakal menggigit jari apabila hanya 60 kerusi DUN dan 25 Parlimen sahaja mempunyai kekosongan.

  ReplyDelete
 13. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  Berbanding dengan PRU sebelum ini, semua kerusi ditandingi, tiada satu pun yang menang tanpa bertanding. Malah lebih 70 peratus kerusi DUN menyaksikan pertembungan empat atau lima penjuru, manakala kerusi Parlimen pula kira-kira 50 peratus daripadanya ditandingi empat penjuru.

  ReplyDelete
 14. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  BN secara tradisinya bertanding di kesemua 60 DUN dan 25 Parlimen, bagi kerusi Parlimen, Star mempertaruhkan 21 calon, PKR (19 calon), Bebas (15 calon), SAPP (8 calon), DAP (4 calon), Pas (2 calon), Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) (1 calon).

  ReplyDelete
 15. PEMBANGKANG SABAH BAKAL BERPUTIH MATA.. YANG DIKEJAR TAK DAPAT, YANG DIGENDONG JATUH BERCICIRAN..

  Bagi DUN pula, Star dan Bebas masing-masing menampilkan 49 calon, PKR (43 calon), SAPP (41 calon), Pas (9 calon), DAP (7 calon), Bersama (3 calon) dan KITA (1 calon).

  ReplyDelete
 16. SAPP TATAP KALAH DISEBABKAN REPUTASI BURUK YONG TECK LEE KETIKA BELIAU MASIH MENDUDUKI KERUSI KM SABAH

  Hasil "kecekapan" pentadbiran Yong Teck Lee selama dua tahun, GLC Sabah iaitu, Warisan Harta bukan sahaja mengalami kerugian besar dalam tahun kewangannya sebanyak RM114 juta kerana kejatuhan harga saham tetapi juga kehilangan dividen daripada MISC. Kejatuhan ini adalah disebabkan oleh keputusan YTL (ketika itu Pengerusi WHS) mengarahkan ‘share swap’ pemilikan saham WHS dalam MISC sebuah syarikat.

  ReplyDelete
 17. SAPP TATAP KALAH DISEBABKAN REPUTASI BURUK YONG TECK LEE KETIKA BELIAU MASIH MENDUDUKI KERUSI KM SABAH

  YTL juga mengarahkan BOD Amanah Saham Sabah (SAS) membeli saham-saham NBT dan Sugarbun, sehingga SAS mengalami kerugian teruk dan sehingga hari ini nilainya merosot dengan teruk. Kesannya, Lebih 55 ribu pelabur Sabah, yang kebanyakannya terdiri daripada pesara dan yang berpendapatan rendah kehilangan pelaburan mereka (pada 1996) akibat kejatuhan saham SAS.

  ReplyDelete
 18. SAPP TATAP KALAH DISEBABKAN REPUTASI BURUK YONG TECK LEE KETIKA BELIAU MASIH MENDUDUKI KERUSI KM SABAH

  Selama tempoh dua tahun YTL menjadi KM Sabah, banyak dasar-dasarnya tidak popular termasuk memperkenalkan Forest Management Unit (FMU) yang mengasingkan 2 juta hektar kawasan balak negeri Sabah kepada kurang daripada 20 syarikat untuk tempuh 100 tahun.

  ReplyDelete
 19. SAPP TATAP KALAH DISEBABKAN REPUTASI BURUK YONG TECK LEE KETIKA BELIAU MASIH MENDUDUKI KERUSI KM SABAH

  Selain itu, hak-hak rakyat juga telah dinafikan oleh YTL, dan antaranya adalah: geran-geran tanah untuk kampung-kampung seperti kawasan Inanam, Gudon, Tebobon, Karambunai dan Menggatal tidak diluluskan bagi tujuan pemilikan kerajaan negeri (untuk keuntungan peribadi). Tiada kontrak untuk kontraktor bumiputra dan tiada peluang pekerjaan untuk anak-anak Bumiputra.

  ReplyDelete
 20. SAPP TATAP KALAH DISEBABKAN REPUTASI BURUK YONG TECK LEE KETIKA BELIAU MASIH MENDUDUKI KERUSI KM SABAH

  Hak rakyat lain yang dikatakan diambil oleh YTL ialah 1 juta ekar konsesi balak untuk tempoh 100 tahun bernilai lebih RM20 Billion dari Tenom hingga ke Kalabakan, Tanah persisiran laut di Teluk Likas bernilai lebih RM500 juta, Tanah persisiran laut di Tanjung Aru bernilai lebih RM500 juta dan Tanah-tanah Lembaga Kemajuan Tanah Sabah (SLDB) bernilai lebih RM2 billion yang diambil melalui Sawit Kinabalu Sdn Bhd.

  ReplyDelete
 21. SAPP TATAP KALAH DISEBABKAN REPUTASI BURUK YONG TECK LEE KETIKA BELIAU MASIH MENDUDUKI KERUSI KM SABAH

  Wang saham rakyat dalam Koperasi Pembangunan Desa (KPD) bernilai RM60 juta diambil melalui Benta Holdings, Duit rakyat diperbendaharaan negeri berjumlah RM36 juta setahun melalui Angkatan Hebat Sdn Bhd, kontrak sewa kereta kepada semua agensi kerajaan, dan Merobohkan rumah-rumah kerajaan di Tanjung Aru untuk pembinaan resort oleh sebuah syarikat kroni.

  ReplyDelete
 22. TERSEBUTLAH kisah pasal parti SAPP Sabah yang sedang dalam dilema sekarang ini telah menggunakan "Taktik Sapu" untuk mencari penyokongnya

  ReplyDelete
 23. Taktik Sapu" yang dibuat oleh SAPP ini adalah kaedah terdesak kerana perjuangan mereka kurang mendapat sokongan daripada masyarakat di Sabah ini.

  ReplyDelete
 24. Tiada ba orang nak sokong kmurang di sana tu.....itu pun beberapa orang sahaja.

  ReplyDelete
 25. Taktik Sapu" parti SAPP tu sebenarnya sesuai digunakan untuk menyapu dan membersihkan long-longkang yang tersumbat

  ReplyDelete
 26. Ni apa cerita..

  Sebelas cawangan Parti Maju Sabah (SAPP) di Tawau bubar selepas kira-kira 500 anggotanya meninggalkan parti itu beramai-ramai dan menyokong Barisan Nasional.

  ReplyDelete
 27. Ini belum boleh dikatakan 'sambutan hangat'. setakat bersalam saja, itu memang biasalah.orang yang tidak sokong pun boleh buat.

  ReplyDelete
 28. Memang beginilah keadaannya bila PRU makin dekat..macam2lah cara untuk dekatkan diri pada rakyat.

  ReplyDelete
 29. Keyakinan rakyat terhadap pemimpin tidak boleh dipupuk sehari dua tapi mengambil satu tempoh masa yang agak panjang.

  ReplyDelete
 30. As a trading nation, Malaysia is susceptible to the global trading environment. The natural disaster in Japan as well as the debt crises in the United States and Eurozone, has an impact on our economic growth. Despite that, our GDP still grew albeit at a moderate pace of 4.0% in Q2 2011. By comparison, Singapore Q2 2011 GDP only grew by 0.9%.

  ReplyDelete

 31. Forecast revisions by economists and analysts generally fall within the 4.5 to 6.0% range, which is in line with official forecast. Bank Negara Malaysia maintained that we can hit a 5% GDP growth for the entire 2011.The 6% annual growth required is an average growth rate required over 10 years. During this period, it is foreseeable that the growth will fluctuate above and below the 6% mark. Coming lower than the 6% average in one or two quarters, especially in the face of strong external headwinds, is not conclusive of ETP’s success or failure. Nonetheless, it does alert us to the need to work faster and harder to ensure the initiatives launched take off as planned in order to stimulate economic growth.

  ReplyDelete

 32. ETP has greatly excited the market. In the 10 months since ETP’s launch, 2010 FDI grew to US$9.1 billion from US$1.4 billion in 2009. For Q1 2011, FDI topped US$3.7 billion, amounting to 40 per cent of 2009’s full-year total. FDI approved by MIDA for the first five months of 2011 was RM12.7 billion, 57% of the RM22.1 billion recorded for the whole of 2010. On the equity front, prior to the recent correction sparked by S&P’s downgrade of the US souvereign rating, Bursa Malaysia hit new all-time highs six times year-to-date. Confidence of Malaysian consumers reached an all-time of 110 points, based on Nielsen Consumer Confidence Index.


  ReplyDelete
 33. On the ETP front, a total of 87 initiatives have been announced covering 65 Entry Point Projects, which means half of the EPPs have taken off. Total investment commitment stands at RM170 billion, with RM220 billion in GNI and over 360,000 new jobs forecasted. Investment committed and forecasted GNI and jobs stand at 12, 13 and 11% of their 10-year targets. Foreign sources account for 24 per cent of total private investment of RM127 billion in the NKEAs. This trend closely to our 10-year average forecast of 27 per cent FDI.

  ReplyDelete

 34. GLCs are not part of the government’s balance sheet and their investments are private investment. GLCs have a role to play in assisting economic growth of a country. What is important is that they are run on a competitive and commercial basis, with little government privileges. It is unrealistic not to expect GLCs to invest in the economy as they are market-driven and accountable to their shareholders, which include Malaysian public. Our GLC transformation has entered its 7th year, with the G20 companies outperforming the KLCI by 2.1% (16% vs 13.9%) during this period. Top 20 Malaysian GLCs account for about one-third of Bursa Malaysia market capitalisation and steps are being taken to dilute GLICs equity holding the GLCs to make our market more liquid and appetising to portfolio and retail investors. By comparison, the top 6 Singaporean GLCs accounted for 17% of SGX market capitalisation.

  ReplyDelete
 35. All in, public investment in ETP stands at 25%; hypothetically, the combination of public and GLC investment stands at 65% and not 77% as alleged by Rafizi. This includes the RM60 billion RAPID by Petronas and RM36.6 billion MRT, which are very lumpy investments spread over 5-10 years and distort the analysis of long-term trend. Stripped off RAPID and MRT, public investment in ETP stands at 9%, running close to the 8% average forecasted up to 2020; hypothetically again, the combination of public and GLC investments in this case stands at less than 18%. Public investment will only account for 8% of the total investment required over the next 10 years. This cannot be considered pump-priming. More critically, public investment will only be channeled into projects that are highly catalytic and create great economic multiplier effects. For example, the MRT project is expected to generate direct GNI of RM3-4 billion per annum while the spillover effect is forecasted between 2.5-3.5x multiplier or indirect GNI RM8-12 billion per annum over the next 10 years.


  ReplyDelete
 36. On the other hand, Petronas is investing again after all these years precisely because the government is doing the right things such as allowing gas to be sold at market price, hence encouraging new exploration and the development of the Melaka regasification terminal. If we continue to ask Petronas to sell gas at one-third of market price, there is no incentive for Petronas to invest in new exploration, to the detriment of the economy. Showing the top 10 investment by value does not reflect the deep impact of the ETP. For every large project, whether privately or publicly funded, there are many other smaller initiatives that help all segments of the population. Examples include aid to help smallholders replant aging and unproductive oil palms and farmers plant high-yield fragrant rice, assistance to transform traditional sundry shops to increase income, training early childcare teachers, and producing much needed trained technical workforce in collaboration with the private sector starting with E&E, oil and gas, business services and tourism.

  ReplyDelete

 37. The oil and gas development at the Tapis and Teluk fields are investment by ExxonMobil under a risk-sharing contract with Petronas, with no investment by the latter. There is clearly no GLC investment. Similar to ExxonMobil, Shell’s diesel plant in Port Dickson and Gumusut deepwater development involves not investment by Petronas.

  ReplyDelete
 38. The 5 million cubic m oil storage facility in Pengerang, Johor is developed by the Dialog-Vopak consortium with the Johor state government on a 90:10 equity split. This is clearly a private investment.Tanjung Agas Oil & Gas and Logistics Industrial is a private investment by Tanjung Agas Supply Base & Marine Services Sdn Bhd. There is neither government nor GLC involvement.

  ReplyDelete
 39. It is factually inaccurate to label these projects as GLC-funded. In June 2011, Malaysia’s CPI rose by 3.5% against Indonesia’s 5.4%. In absolute terms, Malaysia’s inflation is stable and significantly lower to that in Indonesia. July 2011 CPI which came in at 3.4% showed that inflationary pressure is tapering off.

  ReplyDelete

 40. While Malaysian wages growth may have slowed while those in Indonesia are growing in double digits, we must remember that it is a comparison of a middle-income with a low-income economy, where the base is significantly lower. Also, wage increment is linked to inflation and the consistently higher inflation in Indonesia mean wage increment there is similarly higher. A better comparison is to take into account purchasing price parity. As a simple illustration, using the Big Mac Index, it will cost a Malaysian US$2.40 and an Indonesian US$2.62 to buy the same Big Mac, a difference of 9%. This is on the back of 2010 GNI per capita on PPP basis of US$14,360 for Malaysia and US$4,300 for Indonesia, according to World Bank’s report dated 1 July 2011.

  ReplyDelete
 41. Comparing Malaysia and Indonesia on face value without taking into account their respective growth stages and purchasing price parity is too simplistic and akin to comparing oranges to apples. While it is ideal for political and social reforms to go hand-in-hand with economic reforms, there is no imperative proof that political reform is catalytic to successful economic reform. In China and Vietnam, two economies that have sustained high growth rate over the last 10 years, this argument clearly holds no water.

  ReplyDelete

Search This Blog