Top posts

Featured Posts

Bolehkah Kadazandusun bersatu sekali lagi?

Oleh Fred Lojingki
Veteran Politik

Tahun 2016 umur saya pun sudah 75 tahun.

Saya sedih melihat perpecahan orang Kadazandusun. Pada hari ini terlalu ramai "presiden" orang Kadazandusun. Terlampau banyak parti politik.

Presiden persatuan-persatuan suku kaum Kadazandusun juga semakin ramai. Ini bukan tidak bagus, ada bagus juga tetapi itu kalau ada kesatuan dan kesepakatan.

Bagaimanalah ada kesepakatan kalau masing-masing "presiden" berlumba-lumba mencari pengaruh dalam persatuan atau parti masing-masing.

Kebanyakan mereka ini pula tidak sehaluan. Sampai bila orang kita akan dipecah-pecahkan? Siapa akan hormat kepada kita kalau kita tidak bersatu?

Kita tiada kekuatan kalau tidak satu suara. Okla kita dalam banyak parti dan persatuan tetapi kita mesti juga ada perpaduan dan kesatuan. Saya tidak nampak ada kesatuan. Inilah masalah orang Kadazandusun sekarang.

Para pemimpin oklah, mereka mendapat sedikit-sebanyak faedah keuntungan mungkin dapat peruntukan dari mana-mana, tetapi bagaimana dengan rakyat dan kepentingan mereka?

Harapan saya sebagai seorang tua, mudah-mudahan pada satu hari nanti ada muncul pemimpin Kadazandusun ini yang boleh menyatupadukan masyarakat ini.

Sudah tentu ada jalan itu. Walaupun banyak parti dan persatuan, carilah satu jalan di mana semua parti dan persatuan boleh duduk.

Mungkin boleh buat satu "federation" kepada semua persatuan dan parti orang Kadazandusun.

Saya harap ini boleh dibuat.

2 comments:

  1. Kebimbangan Tobpinai Fred adalah kerisauan ramai orang Kadazandusun juga.

    ReplyDelete
  2. Helo gundohing Fred, biarlah banyak president tapi bekerjasama antara satu sama lain.. terima kasih

    ReplyDelete

Search This Blog