Top posts

Featured Posts

Malaysia juga boleh hilang seperti MH370

Pada tenghahari Khamis tanggal 27 Februari lalu, saya berpeluang sembang-sembang politik dengan ADUN Bingkor, Datuk Dr Jeffrey Kitingan di pejabatnya di Damai, Kota Kinabalu. Saya pernah sekali dua berbual-bual dengannya yang juga Presiden UBF tapi pertemuan kali ini  lebih rasmi dan penuh dengan kemesraan.

Tepat jam 12 tengah hari, Tony Minggir yang mengatur pertemuan itu memberi isyarat Dr Jeffrey sudah sedia menunggu di pejabatnya. Tony Minggir adalah seorang aktivis UBF yang aktif.

Mengah juga memanjat tangga di tingkat empat. Namun rasa penat seketika hilang sebaik Dr Jeffrey dengan wajah yang ceria buka pintu, menghulur tangan bersalam dan mempersilakan kami duduk.

“Di sini tidak boleh merokok,” kata Tony secara bergurau. Saya ketawa. Di kedai Mamak tadi, saya dan Tony tak putus-putus merokok sambil berbincang soal depan negeri Sabah.

Banyak ilmu yang saya perolehi dari Tony Minggir yang banyak membuat penyelidikan tentang Malaysia Agreement 1963. Dr Jeffrey tersenyum dengan gurauan Tony.

Dalam raut wajah yang tenang telah mula kelihatan garis-garis usia. Dr Jeffrey sudah menjangkaui usia 60an. Tapi semangatnya bercakap soal hak Sabah tidak pernah luntur.

Hati saya berbisik, selepas Jeffrey, siapa lagi pemimpin Sabah yang berani bercakap soal hak Sabah dan sanggup dipenjarakan? Barangkali ramai anak-anak muda di luar sana, menggunakan laman sosial dan mempunyai semangat jati diri yang tinggi tapi berapa ramaikah yang mempunyai pengetahuan, fakta, keberanian dan kecekalan seperti Dr J?.

Dr J tenang sentiasa tenang menjawab persoalan saya. Ada kalanya soalan saya bersifat provokasi. Namun jawapannya tidak sedikitpun disaluti emosi benci atau marah kepada Kerajaan Pusat.

Beliau berhujah berasaskan fakta dan kerap merujuk kepada persetujuan yang telah dicapai dalam Perjanjian Malaysia 1963.

“Bagi pandangan saya idea Malaysia hanya satu transisi untuk mencapai kemerdekaan. Gagasan Malaysia ini saya anggap bukan sesuatu projek yang akan berkekalan tapi satu transisi untuk memberi bimbingan atau guidance kepada Sabah dan Sarawak menjadi dewasa dalam politik  untuk bertanggungjawab dan memerintah sendiri,” Jeffrey memulakan hujah.

Adakah beliau optimis ia boleh dicapai?

” Saya optimis matlamat itu boleh dicapai. Singapura boleh memerintah sendiri. Sebenarnya projek Malaysia juga untuk mencari penyelesaian Singapura. Terpulang kepada kita untuk mencari jalan yang terbaik.,” katanya.

Beliau memberi contoh, masalah PTI (pendatang tanpa izin) bukan masalah yang tidak boleh selesai. Mereka ini adalah orang kita juga. Masalahnya kita tidak ada kuasa menyelesaikannya.

“Cuba Kerajaan Pusat beri kita kuasa. Masalah mereka sama seperti kita. Menuntut hak kebebasan. Kita mempunyai cukup sumber untuk menyelesaikan apa juga masalah di negeri Sabah. Kita boleh berunding dengan mereka secara baik. Jika ini dapat ditangani tidak akan timbul insiden seperti di Lahad Datu,”ujarnya lagi.

Apakah perlu sebuah pembangkang kuat seperti Pakatan Rakyat untuk dapat mencapai matlamat tersebut. Maksud saya untuk mendapatkan “new deal” untuk Sabah?.

“Saya bersetuju sebuah parti pembangkang yang kuat boleh melakukan check and balance seperti kewujudan Pakatan Rakyat sekarang. Itu di peringkat Pusat, tetapi d iperingkat negeri, kita tidak boleh diwakili sebuah parti nasional yang set up sama seperti Umno dan BN. PKR juga tidak menghormati hak otonomi negeri Sabah. Sama seperti Umno, Pengerusi Perhubungan dilantik Kuala Lumpur bukan rakyat Sabah yang pilih.

Dr Jeffrey berpendapat iika PR memerintah tentu  caranya sama seperti Umno dan BN, kita juga akan terperangkap dalam permainan politik mereka, jika PKR berkuasa diperingkat Pusat.

“Cuba lihat kedudukan Sabah dan Sarawak sebagai perbandingan. Negeri Sarawak terbukti masih mampu mempertahankan hak-hak negeri kerana negeri itu diwakili parti tempatan,” dakwanya.

Beliau menambah manakala di Sabah, walaupun pemimpin-pemimpin tempatan berkuasa tetapi mereka harus menjaga ‘elit politik’ di Kuala Lumpur.

“Di Sarawak, Ketua Menteri negeri itu hanya menjaga Sarawak, sedangkan Ketua Menteri Sabah perlu menjaga kepentingan Umno dan kedudukannya,” jelasnya.

No comments:

Post a Comment

Search This Blog